Boleh Tak ??



Tajuk perbahasan kita hari ni ialah ..
.
..
.....

pasal pinjam - meminjam  ;)

Sepanjang korang bernafas atas muke bumi ni, mesti pernah orang mintak pinjam barang korang kan? Pinjam lappy ke, pinjam stokin yang korang pakai semalam ke kan. Just pinjam tahi idong je, aku rase macam jarang orang mintak. Pasal aku rase korang ni jenis sombong siket, tak berkawan dengan orang gile kat tepi kedai mamak jual cappati. Aku nasihatkan, berkawan la dengan semua orang k. Huhu.

Kalau orang mintak pinjam buku la kan, ape korang rase?


Macam ni ke?

Pinjam komputer pulak?

:3

Hm.. Cuba bayangkan, kalau time tu korang kat dalam kelas or office ke kan. Tetibe nak guna eraser, tak jumpa kat mana. Cari kat dalam lubang telinga pon tak jumpa. So, mintak la dengan member sebelah kan. Time dia bagi tu, tengok-tengok tu le eraser korang yang selama berabad hilang. Dalam hati tu agak-agak cakap ape ek? Hehe..


Rasa-rasa cenggini ke reaksi korang ek??

 Tu baru eraser. Kalau pen.. Hmmpph,,


Ok lah, ni aku bagi beberapa tips kalau korang nak meminjam dengan malaun lain. Hehe
  1. Mintak dengan ikhlas. Kau bodek la siket ke ape ke.
  2. Jaga barang orang tu molek-molek. Ingat, tu bukan hak ekau.
  3. Dah siap guna tu, pergi la hantar balik kat tuan dia. Letak balik barang tu kat tempat korang ambil hari tu. INGAT, hantar sendiri. Jangan nak suruh tuan dia datang ambil sendiri. Amboii, kau ingat tu kau punya ke sampai nak suruh orang ambil sendiri??
  4. Ucapkanlah alhamdulillahh.. Terima kasih kepada dia.. 
 Hm, kalau orang datang nak minjam pulak, korang jangan buat peel macam kerbau tak makan sehari gini:


Ok la, dah habes sesi taklimat aku hari ni. Sebagai penutup hidangan, ni aku bagi nasihat siket. 

Kalau la kan.. Time tu korang tengah makan nasi ke, makan roti ke ape la.. Lipas masak kicap ke, labah-labah sira ke kan.. Tetibe, ada minah senget ni datang, mintak siket makanan korang tu, buat cenggini ek:


Jilat dulu, baru bagi okey :))

Thats all for today. Solat Maghrib dulu ye. Gudbai, wslam.


#quotes for today. Setuju tak?

arigato haikk sudi bace :)

7 comment[s]:

ukhti_faiqah said...

best2 :D
buat saya teringat pasal buku awak yang saya tak bagi lagi ;)
baru habes baca, awesome muchh !
thanks sue ;)

ANISRAHIM said...

Hahaha kalau kawan sendiri yg ambik, payah la nak settle :)

Sue Azmi said...

@ukhti_faiqah Hehe. Just take yr time. Bace la sampai puas pn. I dah habes bace ;)

@ANISRAHIM Betol. Pasal die member kite kan, payah la siket kot.

Thanks sudi komen. Saya menghargainya :))

Badrina Ibtisam said...

betul2. kalau pinjam barang org tu jagalh leklok kan..
hmm.
apapun lawak ha nasihat tu.. kena jilat dulu ye..
HAHA! ><

Sue Azmi said...

@Badrina Ibtisam Eh, cara sue tu berkesan tau. Sue dah praktik dah, memang berkesan bro! Memang makanan tu akan jadi hak milik kekal. InsyaAllah. Cubalah! :3

FiqFidaiy said...

hahaha. part last tu selalu. tapi dengan member rapat dah jilat pun amik jugak. haha XD

ASHAZMI. said...

@FiqFidaiy Haah, kan. Kawan rapat nak katakan..

Post a Comment

Jot down whatever you want. I will published your comments once i check them out!

ASHAZMI's Priority.