Forgive Me by Sue Azmi


Pernah tak someone tu buat korang marah?
Pernah tak sampai korang tak boleh nak memaafkan orang tu?
Surely setiap orang pernah.
Betul ke??

Kalau betul, renungkanlah..

Allah ciptakan manusia untuk menjadi seorang khalifah.
Dan untuk menjadi khalifah yang bertakwa, perlu ikut semua peraturan, hukum hakam Allah.
Masalahnya, adakah semua insan itu mengikuti semua syariat Islam?
Even alim ulama pernah melakukan kesilapan, apatah lagi kita ini?

Namun demikian, adakah pernah Allah terus membalas semua kesilapanmu itu?
TIDAK!
Allah beri kamu waktu. Untuk apa?
Jawapannya: Untuk kamu mentadabbur dosa-dosa kamu dan minta ampunlah..
Sesungguhnya Allah Maha Penyanyang lagi Maha Pengampun..

See? Allah pun mengampuni hamba-hambaNya yang berdosa..
Kita sebagai hambaNya yang hina ni nak berdendam dengan hambaNya yang lain??
Huh, tak patut..

Tepuk dada, tanya iman.
Sudah memaafkan orang lain belum?
Sebelum izrael datang mencabut nyawa, minta maaflah dan maafkanlahh ;)

Kepada Sang Murabbi,


Agak-agak la kan.. kalau aku kasi alasan ni kat cikgu nanti kan, cikgu maafkan tak?? Huhu. Banyaknye homework! Tak tau nak siapkan mana satu dulu ni. Ya Allah, Rabbi Yassir Wala Tuassir..

p/s: 
Tanpa kemaafan, tidak akan ada kedamaian.

Tanpa kemaafan, kehidupan tidak bisa berlanjut.

Dan tanpa kemaafan, tidak akan ada kehidupan.

arigato haikk sudi bace :)

10 comment[s]:

Hidayatul Afzam said...

Dulu selalu sangat gaduh dengan kawan, almaklumla kan, belum matang lagi. Bergaduh tu bukannye 1 @ 2. Berlarutan sampai seminggu ada jugak. Sekarang lain plak. Bila fikir balik, kalau asyik menyalahkan orang lain, xde guna jugak. Ambik keputusan yg mudah, fikir tu mungkin salah aq kot, cepat2 pergi mintak maaf. Tak kira la salah siapa, dia nak maaf ke tak. Janji kita dah pun minta maaf. Jadi orang yg pertama minta maaf tu lg baik kan? :)

Sue Azmi said...

Oh yeah, I agreed ;))

Aina Areen said...

saya kalau tengah bergaduh dengan seseorang mesti saya akan ingat satu ayat ni , sedangkan nabi pon ampunkan umatnya, inikan pula kita umatnya yang tak sempurna :)

Sophia Hanyz.. said...

mna ada cg nak prcye dengan alasan cam tu...Tpi bleh try lah klau nak..
http://queen-sophia.blogspot.com/

AmySyahiera Malik said...

setuju , semoga kita same same dapat maafkan orang yang pernah buat salah dekat kita . suka ayat last tu :)

#nice entry !

ANISRAHIM said...

Sy mungkin boleh maafkan seseorg, tp sy xkan ambik dia sbg kawan sy balik...

Dunia Wilma said...

Hahaha...Comelnya alasan dia tu ^_^
Tapi, betul ka? Hehehe...

Sue Azmi said...

@Sophia Hanyz: Huhu, mau kena sepak dengan cg kalau cakap maca tu.. Just for a joke :DD

@AmySyahiera Malik: InsyaAllah.. Tyvm :3

@ANISRAHIM: Alhamdulillah, at least tiada dendam dalam hati pon dah ok ;)

@Dunia Wilma: Takde la, gurau je tu.. Menenangkan hati yang kian resah..

RaisyaSukor said...

hehe.. kita rasa.. cikgu akan suka.... hehe.... sebab nampak cute.. siap bagi surat segala... awak, I'm done follow awak.. I'm newbie, harap support saya ye. terima kasih

Sue Azmi said...

@RaisyaSyukor Hehe, I guess so. Okay, insyaAllah sue tolong ;)

Post a Comment

Jot down whatever you want. I will published your comments once i check them out!

ASHAZMI's Priority.